El CEA

El Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA), amb seu a Barcelona, és una associació dedicada a l’estudi i la divulgació sobre el continent africà i les poblacions africanes en diàspora. Les seves activitats abarquen tres grans àmbits:

Investigació: tot tipus d’estudis elaborats des de les perspectives més àmplies. Darrerament, el CEA, ha dut a terme una important tasca en estudis sobre la imatge que la nostra societat projecta del continent africà i de les persones d’origen africà, constantment plena d’estereotips. Amb l’elaboració i difusió d’aquests treballs el CEA pretén trencar amb la visió restrictiva de les societats africanes. Entre d’altres, podem destacar els següents:

 • La mirada de paper. La imatge de les minories als mitjans de comunicació (CEA-Unió Europea, 2000)
 • La imatge de l’Àfrica Negra a la televisió (CEA-Consell de l’Audiovisual de Catalunya,1999-2000)
 • Pensar amb por. La imatge de l’immigrant als mitjans de comunicació després de l’11 de setembre (CEA-Drets Civils, Ajuntament de Barcelona, 2002)
 • Turisme i Exotisme. La degradació social de l’altre al continent africà (CEA-Drets Civils, Ajuntament de Barcelona,2003-2004)
 • Entre la compassió i la denúncia: l’Àfrica Negra vista per les ONG (CEA-Drets Civils, Ajuntament de Barcelona, 2005)
 • Solidaritat delimitada. Estudi de la cobertura televisiva dels fets al voltant de la tanca de Melilla de l’octubre de 2005. (OCC-UAB, CEA, Consell Audiovisual de Catalunya CAC)
 • Sistemes de classificació social de les minories en els mitjans de comunicació. Negreafricans i marroquins als teleinformatius (CEA CAC, Drets Civils, Ajuntament de Barcelona, 2006)
 • Estudi sobre la recepció de la imatge d’Àfrica per part dels joves (CEA, Mitjans, Drets Civils, Ajuntament de Barcelona, 2007)

Formació: el CEA realitza anualment un curs de formació, Africa Sudsahariana: especificitats culturals i desenvolupament. Bianualment també es realitza un Curs i Diploma de Postrgrau, fins ara única oferta formativa de tercer cicle a Catalunya en aquest àmbit. A més a més, el CEA organitza cada any unes Jornades al voltant d’un tema monogràfic. Totes aquestes activitats compten amb la participació dels principals especialistes africanistes de Catalunya i l’Estat espanyol, així com d’altres d’arreu del món.

Divulgació i sensibilització: l’Observatori Permanent de les Societats Africanes (OPSAF) consisteix en un servei d’informació i divulgació sobre la realitat del continent africà format per dues revistes, un butlletí informatiu, un recull de premsa i un full d’anàlisis que reben trimestralment tots els socis del CEA.

El CEA realitza activitats de sensibilització, sobretot per joves, en temes de societats africanes, interculturalitat i migracions. En aquesta línia podem destacar:

 • La pàgina web www.migrafrica.org. Aquesta pàgina recull els recursos pedagògics de tres entitats per treballar aquests temes. Les entitats col·laboradores són: Centre d’Estudis Africans, Mitjans i la Associació de Dones E’Waiso Ipola.
 • El còmic Safi, elaborat amb l’ajut de la UE per treballar amb els joves les aportacions positives de la immigració a la societat espanyola.
 • El programa Àfrica Jove, que ofereix els tallers Hip-hop i altres estils musicals, Joc de rol i Relats de família per visualitzar les aportacions de les cultures africanes a la cultura d’arreu

A més a més el centre també disposa d’una biblioteca oberta al públic i de forma periòdica organitza altres activitats divulgatives com ara presentacions de llibres, cinefòrums, exposicions fotogràfiques, etc.

cea-20anys

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s